Tom Schilder vertelt over de AIM

Met dank aan het Ines fonds heb ik deel kunnen nemen aan de opleiding Integrative Medicine en Leefstijlgeneeskunde van de Academy of Integrative Medicine. Gedurende mijn opleiding heb ik veel mogen leren over de integrale geneeskunde en leefstijlgeneeskunde. Wat ik persoonlijk heel leuk vond, was dat ik heel anders ben gaan kijken naar de alternatieve geneeswijzen. Zo zie je dat er veel overeenkomsten zijn tussen verschillende soorten geneeskunsten. Met name de leefstijlgeneeskunde  sprak mij aan. Ik denk dat hier in de toekomst veel aandacht voor komt. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Door het deelnemen aan de opleiding heb ik ook veel geleerd over de verschillende soorten preventie die in de integrale geneeskunde worden toegepast. Zo kwam er duidelijk naar voren dat het in kaart brengen van alle klachten al therapeutisch werkt. Iets wat met de huidige tijdsdruk erg lastig is. Daarnaast zie je dat de basisaspecten zoals voeding, beweging en slaap in alle soorten geneeskunsten de basis vormt van de therapie. Hier kunnen wij nog veel van leren. Ik hoop dan ook dat ik deze aspecten mee kan nemen in mijn werk als arts. Alles tezamen denk ik namelijk dat deze basiswaarden essentieel zijn voor een succesvolle behandeling. De komende jaren ga ik me dan ook inzetten voor het implementeren van preventie en leefstijl in de zorg. Mede door het Ines Fonds ben ik geholpen om deze richting uit te  gaan, iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben!