Judith van Steijn over de opleiding Integrative Medicine

Het is twee jaar later, ‘time flies when your having fun’….en ik ben klaar met de opleiding tot IM-zorgverlener. Wat heeft het me gebracht?! Tja dat is niet zo gemakkelijk te zeggen. Enorm leuke boeiende collega studenten, workshops van zaken waar ik nog nooit van gehoord had, een groot gemak in het staven en opzoeken van evidence en de wetenschap dat regulier en complementair enorm goed samengaan. Grote dank daarvoor aan jullie naamgever.
De doelen die ik me in eerste instantie gesteld had zijn wellicht wat te hoog gegrepen voor het HAGA ziekenhuis. Het vertrek van Ines vorig jaar en de corona crisis heeft het niet gemakkelijker gemaakt om I.M. op de kaart te zetten binnen het ziekenhuis. De nieuwsgierigheid waarmee ik de opleiding begon, is nog lang niet bevredigd, dus ik begin in januari met de basis en coach opleiding voor Heartmath.
Met deze opleiding hoop ik samen met mijn collega’s bij de SEH bewuster om te gaan met hoe stress zich in je systeem kan nestelen en voor allerlei klachten kan zorgen, en vooral wat een begin kan zijn om hier wat aan te doen met mindfulness, ademhalingsoefeningen en op deze wijze wellicht deuren te openen voor IM binnen het ziekenhuis. En daarna wil ik eigenlijk ook nog van alles met chiquong, shiatsu, familieopstellingen en wie weet wat verder.
Het fijne van de IM-opleiding is dat ik nu van heel veel een heel klein beetje weet, en dat het me alleen maar uitdaagt om nog veel meer te leren.