Bettina van der Panne over de opleiding HBO-Verpleegkundige Complementaire Zorg

Ik ben heel blij met de bijdrage uit het Inès von Rosenstiel fonds. Het heeft mij een positieve stimulans gegeven om in april te starten met de opleiding HBO verpleegkundige complementaire zorg aan de Han.

Inmiddels is mijn eerste lesdag geweest. Onze groep bestaat uit 18 enthousiaste verpleegkundigen uit verschillende vakgebieden. De eerste colleges van Marion Giesberts en Martine Busch waren al zeer inspirerend.

Waarom ik nou juist voor deze opleiding gekozen heb?
Al 28 jaar ben ik verpleegkundige op de Neonatologie MC/HC. In 2015 heb ik mijn opleiding tot BSM de Jong therapeute afgerond en in 2016 ben ik gestart met mijn eigen praktijk. Als therapeute begeleid ik ouders van en kinderen met gedrags-, ontwikkelings-, leer- en gezondheidsproblemen.
Na het afronden van mijn opleiding ontstond de groeiende behoefte om ook meer voor ouders en kinderen binnen ons geboortecentrum te betekenen. Om al vanaf voor de zwangerschap tot na de geboorte met juiste adviezen en complementaire begeleiding gezonde zwangerschap en ontwikkeling van het kind te bewerkstelligen, complicaties te voorkomen en als er complicaties zijn ontstaan ouders adviezen te geven over complementaire behandelingen buiten het ziekenhuis.
Verder zie ik ook vele mogelijkheden voor de inzet van bijvoorbeeld acupunctuur, hypnotherapie, aromatherapie, osteopathie in de pijnbestrijding, stressmanagement en het bevorderen van gezondheid van moeder en kind.

Ik raakte vooral ook geïnspireerd door de aanbevelingen in het rapport; Complementaire zorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen en GGZ‐instellingen uit 2015 en de vele onderzoeksresultaten die de kracht van complementaire zorg ondersteunen.

Ik ging op zoek naar een opleiding die mij voor de toekomst meer bagage geeft om patiënten en hun familie te ondersteunen en te begeleiden in hun zelfmanagement en om binnen het ziekenhuis meer verbindingen te bewerkstelligen tussen reguliere en complementaire zorg. Dit alles met als doel om gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen.

Mochten jullie vragen hebben kunnen jullie deze mailen aan info@bsm-debetuwe.nl.

Bettina van der Panne

April 2018